Emekli sosyal yardım payı: 7500 TL ve üzeri alacaklara müjde
Geçen ay en düşük emekli maaşı 7 bin 500 liraya çıkarıldıktan sonra ilk maaşlar bayram öncesi hesaplara yatırıldı. Emekli maaşı 5 bin lira olanların maaşına yüzde 50, 7 bin lira olanların maaşına yüzde 7 zam yapılırken, 7 bin 500 lira ve üzerinde maaş alanlara zam yapılmadı. Artış oranlarındaki bu fark, emeklilerin yarısının daha fazla prim ödediği ancak maaş artışlarının düşük olması sonucunu doğurdu. Hükümet 6 milyon emeklinin mağduriyetini gidermek için harekete geçti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Alım, 7 bin 500 liranın üzerinde emekli maaşı alanlara sosyal yardım payı verdi. Bakan, düzenlemenin Temmuz ayında yürürlüğe gireceğini açıklarken, müjdeli haberin detayları da netleşmeye başladı.
Elde edilen bilgilere göre; Her emeklinin alacağı sosyal yardım payı, maaş skalasına göre değişecektir. Böylece ‘kademeli refah payı’ formülü uygulanacaktır. Örneğin; 7 bin 500 lira maaş alan emekliye yüzde 5, 8 bin 500 lira maaş alan emekliye yüzde 6, emekliye yüzde 7 sosyal yardım payı verilecek. 9 bin 500 lira alıyor. Bu arada maaşı 7 bin 500 liranın altında olan emeklilerin alacakları sosyal yardım payı, tamamlayınca artırdıkları 7 bin 500 lira üzerinden değil, gerçek maaş üzerinden hesaplanacak. Emekliler, Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez son 6 ayın enflasyon oranında zam alıyor. Bu artışa ek olarak, devlet ‘refah payı’ uygulayabilir. Emeklilerin Temmuz ayında alacakları zam yaklaşırken kendilerine verilecek sosyal yardım payının da önümüzdeki haftalarda netleşmesi bekleniyor.
ARTIŞ YÜZDE 25 OLACAK
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, emekliye her türlü katkıyı memnuniyetle karşıladıklarını ancak adil bir düzenlemenin de gerekli olduğunu söyledi. Ergün, “Bakan derneğimizi ziyaret ettiğinde kendisine emeklilerin taleplerini içeren bir belge verdik. Bu taleplerin başında ise teklifimiz olan emekli maaşlarındaki eşitsizliklerin analiz edileceği intibak düzenlemesi geldi. Ayrıca emeklilere sosyal yardımdan pay verilmesi de taleplerimiz arasındaydı. En düşük emekli maaşlarının 7 bin 500 liraya çıkarılması, emekli maaşı düşük olan emeklilerimizi sevindirirken, bu fiyatın üzerinde aylık alanlarla aradaki farkı kapatarak, düşük prim ödeyenle yüksek prim ödeyen emeklileri aynı seviyeye getirdiği için adaletsizliğe yol açtı. Bu durumu Sayın Bakanımıza bizzat dile getirdik. Şimdi bu konuda bir çalışma başlatmak sevindirici bir gelişme. Ancak bu düzenleme temmuz ayına bırakılmasaydı çok daha uygun olabilirdi. Bir hakkın teslimi kadar zamanlaması da önemlidir” dedi.
Temmuz ayında yapılacak TÜFE artışlarının tüm emekliler için geçerli olacağına değinen Ergün, “Temmuz ayında yapılacak bu zamdan en çok yararlanacak emekli grubu aylık 7 bin 500 TL’nin üzerinde maaş alanlar olacak. Muhtemelen yüzde 25 civarında zam alacaklar. Bunun üzerine sosyal yardım payının eklenmesi ve mevcut yasal düzenlemeye dönüştürülmesi uygun olacaktır. Çünkü mevcut yasal düzenlemede sosyal yardım payı yok” dedi.
1999’DAN SONRA İŞ YOK
EYT’de deprem bölgesinde başvuranlara öncelik verdiklerini kaydeden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Alım, yaklaşık 1 milyon kişinin ilk maaşını aldığını söyledi. Bakan, “Almayan için bir kayıp yok. Nitelikli günlere, bonus gün sayısına ve dolum sayısına göre her gün işlem yapılır. Ayda yaklaşık 30 bin kişi emekli maaşı alıyordu. Şimdi bu rakamı 120 bin 130 bine çıkardık. SGK personelimiz büyük bir hazırlık yaptı” dedi. Bakan Alim, 1999’dan sonra emekli olanlar için çalışma yapılmadığını söyledi.