Hesaplamalar EYT’de yapılır; ‘Devletin yükü 300 milyar lira’
Emeklilikte Sıkışanlar düzenlemesinin etkisinin analizi sonucunda Hazine’ye kesilecek tutar 300 milyar lira olarak hesaplanıyor.
Emeklilik Yaşı Geçen Kişiler Yönetmeliği’ne (EYT) ‘yaş sınırı’ getirilmesi planının gerekçesi anlaşıldı. Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen EYT toplantısının ardından ‘yönetmelikte yaş sınırı’ gündeme geldi.
Herhangi bir sınırlama olmaksızın yapılacak düzenleme ile yaklaşık 2 milyon kişinin emeklilik hakkına kavuşacağı varsayılırken, devlete yaratacağı yük hesaplanmaya başlandı.
Bu kapsamda EYT yönetmeliğinden yararlanabilmek için prim gün sayısı ve yıl şartına ek olarak kadınlarda 48, erkeklerde 50, erkeklerde 50 yaşını bitirdiği vurgulandı. kadınlar ve erkekler için 52.
Yönetmelik ile 1 milyon 700 bin ila 2 milyon çalışanın ani emekliliğinin üretime zarar vereceği ve bunun mal ve hizmet fiyatlarını olumsuz etkileyeceği, emekliliğin işvereni kıdem tazminatı yükümlülüğü altına sokacağı belirtiliyor. devlete yılda 300 milyar TL mali yük getirecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan EYT açıklaması
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan 1. Devlet Liderleri Zirvesi’ne katılmak üzere Türkmenistan’a hareket etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Gazeteci Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son zamanlarda emekli olacak yaşta olanlarla ilgili bir tartışma var. Yaş şartı getirilecek mi? Emekli olacak yaşa gelenler ikinci kez yaşlanacak mı? Son var mı? Bu konudaki kararın kapsamı ve çerçevesi ne olacak?” “Öncelikle tabi ki EYT ile ilgili bu çalışmayı bu ay sonuna kadar sonuçlandıracağız. Şu anda ilgili bakanlardan arkadaşlarım çalışmalarını sürdürüyorlar, inşallah yıl sonuna kadar bu konuda karar vereceğiz. ay ve inşallah 2023 yılına soframızdan kaldırarak gireceğiz.
“Durum bu” sözleriyle yanıt verdi. – İSTANBUL