Teknoloji

Sinekler ve böcekler neden ışığa bu kadar çekici gelir? Cevap düşündüğün gibi değil…

Geceleri evinize giren güvenin neden günlerce lambanın etrafında vızıldadığını ya da hafif sivrisinek tuzaklarının neden bu kadar işe yaradığını merak ettiyseniz, size şaşırtıcı yeni bir cevabımız var. Bazıları bu tepkinin böceklerin herhangi bir nedenle yapay ışıklara çekilmesinden kaynaklandığını söylese de, yeni araştırmalar bu davranışın ışığı çekmeyle hiçbir ilgisi olmadığını söylüyor. Bunun yerine, bu davranış muhtemelen onun tarafından tuzağa düşürülmelerinden kaynaklanmaktadır.

Imperial College London araştırmacısı ve şu anda bioRxiv ön baskı sunucusunda bulunan yeni bir makalenin ortak yazarı. samuel fabian, böcekler ve ışık arasındaki ilişki Vücutlarının kontrol sistemleriyle bir ilgisi olduğuna inanıldığını söylüyor.

Araştırmacılar, böceklerin ışığa olan ilgilerini incelerken üç değerli şey keşfettiklerini söylüyorlar. İlk olarak, böcekler kirişin üzerinden uçarsa, baş aşağı uçmaya, ters dönmeye ve düşmeye başlarlar. Buldukları ikinci şey ise, bir ışığın altından geçtikten sonra, durup düşmeden önce dik bir açıyla tırmanmaya başladıkları.

Son olarak, araştırmacılar böceklerin ışığa dik açılarla uçtuklarını, ışığın etrafında döndüklerini veya doğrudan ışığa uçmak yerine uçtuklarını keşfettiler. ışığın ‘yörüngesinde’ olduklarını keşfettiler . Böcekler doğrudan ışığa doğru uçuyor gibi görünseler de, vücudun kontrol sistemlerine bir şekilde müdahale edildiğine ve bu etkileri yaşamalarına neden olduğuna inanılmaktadır.

Bu amaçla böcekler, yaklaşırken ışığı her zaman sırtlarında tutmaya çalıştıkları için “arka ışık tepkisi” denen bir şey yaşarlar. Bu refleks bazı balıklarda da görülür ve temel olarak hangi yönün yukarı olduğunu belirleme ve vücutlarını dik tutmanın bir yoludur. Bu deneyim genellikle hayvanlar için bir problem oluşturmaz. Ancak alacakaranlıkta ve şafakta böcekler bu refleks nedeniyle sorun yaşayabilir.

Araştırmacılar, böceklerin arka yansımalarına güvenme şeklinin, ışığa nasıl tepki verdiklerini belirleyebileceğine inanıyor. Başka bir deyişle, buradaki sorun, böceklerin ışığa çekildikleri için değil, ışığa çekildikleridir. Bunun yerine bilim adamları, böceklerin ışığa yaklaştıkça kontrolü kaybettiklerine inanıyor.

mazidagi-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu