TBMM Andı Geçmişten Günümüze Nasıl Değişti?
TBMM’nin 28. dönem milletvekilleri bugün saat 14.00’te düzenlenecek törenle yemin edecekler. Milletvekillerinin andı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yasama süreci başlayacak. Milletvekillerinin okuduğu yemin eskisi gibi değildi. Geçmişte yemin döneminde yaşanan krizler siyasi tarihimize not düşmüştür. Milletvekilliği yemini bugünkü halini nasıl aldı? Geçmişten günümüze neler oldu?
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş basamaklarından biri olan Sivas Kongresi’nde de bir yemin krizi yaşandı. Kongre başkanı Mustafa Kemal, yemin metninin belirlenmesinde tartışmaları çözmek için üç gün uğraştı.
23 Nisan 1920’de açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk anayasası olan Teşkilat-ı Esasiye’ye göre yemin yoktu. Milli Mücadele’ye de öncülük eden birinci meclisteki milletvekilleri yemin etmedi.
1924 yılında Bilecik Milletvekili Fikret Bey’in ısrarı ile yeni anayasada yeminin milletvekillerine uygulanması kabul edildi.
Yemin uygulamasının ısrarlı savunucusu Fikret Onuralp, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin yolsuzluk yapan ilk milletvekili olarak tarihe geçti. Yavuz zırhlısının onarım ihalesini kazanan Fransız firmasından rüşvet almakla suçlanan Fikret Onuralp, 2 milyon liralık ihaleden 210 bin lira komisyon aldıklarını, Denizcilik Bakanı İhsan’ın yalan söylediğini itiraf etti. Bey 100 bin lira aldı, 55 bin lira aldı, kalanı bürokratlara verildi. .
1928’de Anayasa’dan “Devletin dini İslam’dır” maddesi çıkarıldı. Tam bir yıl olan 10 Nisan 1928’de yapılan değişiklikle, milletvekilliği yemininin “vallahi” kısmı kaldırıldı.
27 Mayıs 1960 darbesiyle 1924 Anayasası yürürlükten kaldırıldı. 1961 Anayasası’nın 77. maddesinde “Taahhüt” başlığıyla yemin edildi.
12 Eylül 1980 darbesiyle 1961 Anayasası yürürlükten kaldırıldı. 1982’de yeni bir anayasa hazırlandı.
Nitekim 1982 Anayasası’nın 81. maddesinde milletvekillerinin yemini yeniden düzenlenmiştir. 59 kelimeden oluşan yeminde 11 “ve” bağlacı ve 7 virgül vardır.